Kirjoitettu

Vieraileva viininenä – Blanc de Blancs

Vieraileva viininenä -sarjassa tunnetut viininystävät tutustuvat Viinikellari.comin valikoimaan. Kolmas viininenämme on Blanc de Blancs viiniblogia pitävä Anna Storå, Mademoiselle de Blancs.

Viineihin on helppo hurahtaa. Se on vähän kuin pikkusormen antaisi, ja mukana menee koko käsi ja loputkin kropasta. Viineihin ei voi koskaan kyllästyä, ja niistä riittää aina uutta opittavaa. Mutta parasta on kuitenkin se, että viinistä ei tarvitse tietää kaikkea pystyäkseen nauttimaan siitä.

Suhtaudun viiniin aika mannermaisesti, minulle viini on elintarvike, joka kuuluu ruokapöytään. Yksi tärkeimpiä viinifilosofisia ajatuksiani onkin, että Suomessakin pitäisi päästä pois liiasta hifistelystä viinien suhteen. Ranskalaiset tilaavat kalan kanssa pullon punaviiniä jos siltä tuntuu. Miksei meilläkin voitaisi mennä enemmän sen mukaan, mikä omaan makuun istuu, sen sijaan, että mietitään mitä minkäkin ruoan kanssa nyt kuuluisi sitten juoda?

Suomalaisten viini-itsetunto on vielä lapsenkengissä. Omaa epävarmuutta halutaan peitellä. Muutamalta viinintekijältä olen kuullut, että ketkään muut eivät kysy viinin sokeripitoisuudesta kuten suomalaiset. Meillä on totuttu siihen, että kuivien viinien juominen on ok, makeat on vähän juntteja. Mutta silti niitä juodaan salaa – tai näin voisi ainakin päätellä, kun katsoo Alkon myydyimpien viinien tilastoja.

Makunsa kullakin, omani kallistuu vahvasti kupliviin. En ole vielä törmännyt moneenkaan tilanteeseen, johon samppanja tai laatucava ei istuisi.

Mademoiselle de BlancsAlfred Gratien Brut Millésime 2000

Teini-ikäisellä viinillä on jo jonkin verran iän mukanaan tuomaa kehittyneisyyttä. Pienet ja tyylikkäät kuplat muodostavat kullakeltaiseen samppanjaan kauniin helminauhan. Gratien tarjoaa eleganttia kypsää hedelmää sitruksen raikastamana, paahteisella loppusilauksella.

Markus Molitor Haus Klosterberg Cuvée Riesling Sekt Brut

Kuiva ja makean sitruunainen kuohuviini, jossa on mukava mineraalinen lopputuntuma. Riesling ei yleensä kuulu lempirypäleisiini, mutta tässä viinissä nousevat esiin rypäleen paremmat ominaisuudet, kuten mineraalisuuden korostuminen ja pertrolisuus. Juoman lempeät kuplat viimeistelevät helposti nautittavan kokonaisuuden.

Tistin Roero Arneis 2015

Italia on tunnetumpi punaviineistään, mutta muun muassa juuri Roero Arneis kuuluu saapasmaan parempiin valkkareihin. Viinissä maistuvat vihreää ja keltainen omena, ja siinä on suussa pehmeästi soljuva tuntuma, jota raikas hapokkuus tasapainottaa.

Valitun kaltaisia tuotteita ei löytynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *