Kirjoitettu

Parhaat viinit isälle

Isänpäivä lähestyy ja mikäs sen maukkaampi tai herkullisempi lahja kuin herkullinen viini! Olen koonnut muutamia viinejä, joista isä saattaisi olla enemmän kuin innostunut – ja pääseehän lahjan antajakin usein nauttimaan herkuista!

Vaikka isä kuinka olisikin miehinen mies, niin kyllä hän on kuplansa ansainnut – vieläpä pinkit sellaiset! Vuoden kuohuviinitekijäksi vuonna 2015 valitun Henriot’n kellarimestarin Champagne Henriot Rosé Millésime 2008 herkistää juhlapäivän makuhermot ja sopii aperitiiviksi tai vaikkapa lohisukuisten kalojen ja täyteläisten äyriäisten seuraksi.

Kun valmistat täyteläisen samettista ja kermaista keittoa vaikkapa kurpitsasta, voit tarjota sen seuraksi esimerkiksi Itävallan omasta lajikkeesta, Grüner Veltlineristä valmistettua Jurtschitsch Grüner Veltliner Stein 2014 -viiniä. Sen napakka, mineraalinen ja intensiivinen – myös hieman mausteinen luonteikkuus ryhdittää suuntäyttävän keiton ja tekee yhdistelmästä hyvin tasapainoisen.

Jos juhlakalu pitää pitkään haudutetuista pataruoista ja erityisesti riistasta, nappaa ostoskoriin tiivismakuinen toscanalainen Il Palagio Chianti Classico Riserva 2011. Sen runsas marjaisuus, hapankirsikkaisuus, yrttisyys sekä rustiikkisen nahkainenkin aromimaailma täydentää rehellisen pataruoan makuja.

Mikäli taas ruokapöytään valmistuu medium-kypsäksi valmistettu tumma liha tai pihvi, suosittelisin espanjalaista Mas Irene 2013 -punaista. Sen nuorekkaat tanniinit pyöristyvät mukavasti punertavan lihan ansiosta, ja toisaalta viinin mustaherukkaisuus, paahteisuus sekä yrttisyys tuovat selkeämakuiseen annokseen sille mainiosti istuvaa aromikkuutta.

Jos isä tunnetaan juustohiirenä, suosittelisin valitsemaan valikoimasta vaikkapa Amarone della Valpolicella Tedeschi 2012 -viiniä. Parhaimmillaan tämä täyteläisen voimakas, mutta silti eloisan raikas, kukkaisen parfyyminen, mokkainen ja erittäin monivivahteinen Amarone on kovien ja suolaisten juustojen, kuten vanhan goudan, manchegon tai vaikkapa mustaleima emmentalin seurassa.

Makeilla viineillä herkutellaan valitettavan harvoin. Usein niiden hinta-laatusuhde on uskomaton. Yllätä isukki Ranskan Loire -laakson ehdottoman huipputuottajan, Pierre-Bisen Chenin Blanc- lajikkeesta valmistetulla Coteaux du Layon Rochefort 2014 -viinillä. Sen persikkaisuus, makea aprikoosisuus, kukkaisuus, sekä appelsiinin kuoren ja karvasmantelin aromikkuus tarjoavat herkkuhetken ihan sellaisenaan maisteltunakin, mutta se on myös mainio hedelmäleivonnaisten seuralainen.

Tilaa heti, sillä jokainen isä on viininsä ansainnut!

Viinihörhö Antti

P.S. Viimeistään sunnuntaihin 30.10. mennessä tilatut tuotteet ehtivät isänpäiväksi perille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *