Viinilehden asiantuntijoiden valitsemat viinit kotiovelle toimitettuna.

Näin järjestät viinitastingin ystävillesi!

Viinitasting ystävien kesken on mitä mainioin tapa viettää iltaa porukalla. Kokosimme muutamat vinkit tastingin järjestämiseen kotona – nappaa vinkit talteen, tilaa maisteltavat viinit kotiisi ja kutsu ystävät koolle!

Suunnittele viinitasting

Päätä tastingin teema ja henkilömäärä. Mieti etukäteen paras mahdollinen maistelujärjestys – kevyemmät viinit maistetaan ensin, ettei esimerkiksi tuhti punaviini sekoita makupalettia heti kärkeen. Tarjolla on hyvä olla vettä, vaaleaa leipää tai vaikkapa kurkkua makupaletin tasaamiseksi maisteltavien viinein välissä. Me suosittelemme yhden normaalipullon jakamista aina 10–12 hengelle. Mieti myös, haluatko mahdollistaa purtavaa viinien seuraksi. Huomaa, että ruualla on suuri merkitys viinien makuun!

Välineet

Suosittelemme käyttämään dekantteria etenkin rotevammille viineille, jotta viinit ehtivät avautua ja rauhoittua ennen maistelun aloittamista. Tämä on myös oivallinen tapa piilottaa pullot, sillä seurueessa saattaa kenties olla joku, joka kokee olevansa valmis sokkoviinin arvuutteluun. Keinokuituinen mikrokuituliina on tärkeä lisä dekantterin ja viinilasien puhdistamiseen. Ideana on, että viini saa ilmaa, jolloin viini avautuu ja aromit pääsevät paremmin esiin. Sama tehtävä on lasin pyörittelyllä ennen maistamista.

Viinilasit

Viinilasien laatu ja muoto ovat todella tärkeä osa kokonaisuutta. Suosittelemme investoimaan laseihin, joista viinin nauttiminen on mahdollisimman mukavaa ja helppoa. Eri rypäleille on olemassa omia versioita, mutta klassisella viinilasilla pääsee jo pitkälle. Suosituksena on kuitenkin, että viinilasin malja on leveä ja ylöspäin kapeneva. Riedelin viinilasit ovat tuttuja suomalaisille, ja niitä voimme lämpimästi suositella. Lasien avulla voi tehdä myös hauskan testin: maista viiniä ensin normaalista juomalasista ja sen perään oikeasta viinilasista – mikä ero!

Ulkonäkö, tuoksu, maku ja kokonaisuus

Haastakaa toisianne! Onko kokonaisuus miellyttävä? Jakaako viini mielipiteitä? Oma paletti kertoo aina tietyn verran ja muiden mielipide herättää usein ahaa-elämyksiä.

Viiniä arvioidaan yleensä seuraavin kriteerein: Ulkonäkö, tuoksu, maku ja kokonaisuus. Ulkonäöstä on paras aloittaa. Onko viini tumma, vai vaalea? Kenties punaviinin reunassa on oranssi tai rusehtava reunus? Onko reunus sittenkin sinipunainen? Tuoksutellessa kannattaa aluksi keskittyä muutamaan päätuoksuun – joissain viineissä ne ovat heti esillä, joissain niitä saa tuoksutella hetken. Punaviinissä tammen käyttö vaikuttaa tuoksuun, tekemällä siitä vahvemman ja tuomalla lisäaromeita – vaikkapa suklaasta tai kookoksesta. Valkoviinissä tuoksut saattavat olla mitä vain sitrushedelmistä erilaisiin kukkiin tai maanläheisiin vivahteisiin. On hyvä muistaa, että tuoksu on kaikista tärkein elementti viinissä, ja sen vaikutus kokonaisuuteen on lähes 90 %. Makuun vaikuttaa tuoksujen aromimaailma ja tottakai hapokkuus, tanniinisuus, makeus ja umami. Kokonaisuus on hyvä, jos viini on sopivasti balanssissa. Tällöin mikään ominaispiirre ei pistä liikaa esille.

Ruoka ja viini

Viinit kannattaa maistaa aluksi ilman ruokaa. Viini sopeutuu ruuan kanssa mukavasti yhteen, mutta tasting-tilanteessa viini kannattaa kohdata ensiksi ilman purtavaa.

Ruoan suunnittelussa voi olla hyvinkin persoonallinen. Jos illan prioriteetti on viinipainotteinen, voit ostaa maistelun ohelle pientä purtavaa – kuten leikkeleitä ja juustoa. Näiden valmistamiseen ei kulu aikaa, ja ne ovat helposti jaettavissa lautasille.

To-Do lista tasting illaksi:

  • Aloita viinien avaamisella. Kaada pieni loraus viiniä lasiin ja tarkkaile laatua. Korkkivikaa saattaa esiintyä luonnonkorkillisissa viinipulloissa. Parasta on avata jykevimmät viinit ensimmäiseksi.
  • Kaada viinit halutessasi dekantteriin. Myös valkoviinit voi dekantoida, mutta ole tarkkana lämpötilan kanssa.
  • Muista myös viinien tarjoilulämpötila! Valkoviinit on hyvä viilentää hyvin ennen tastingiä, suositeltu lämpötila vaihtelee viinistä riippuen 6 ja 12 asteen välillä. Viinit myös ehtivät hieman lämmetä lasissa ennen kuin jokainen niistä on maisteltu tastingissä. Myös punaviinejä on hyvä viilentää ennen tastingiä! Niille sopiva lämpötila kevyemmästä tuhdimaan on 14–16 °C.
  • Kattaminen ja paikkojen järjestys. Tarkista lasien puhtaus.
  • Suosittelemme kattamaan kaikille valkoisen servietin tai vaikkapa puhtaan A-4 paperin, jotta jokainen voi vertailla viinin väriä sitä vasten.
  • Mahdollisen ruuan valmistus. Esim. leikkeleet ja juustot antavat viinille vastapainoa pienestäkin suupalasesta. Lämpimän ruuan valmistus kannattaa ajoittaa sopivaksi oman aikataulun mukaan.

Kun asioiden organisoiminen on valmista, kaada viinit laseihin ja nautiskelu voi alkaa!

Testaa vaikkapa näitä maistelulaatikoita Viinikellari.comin valikoimasta: