Viinilehden asiantuntijoiden valitsemat viinit kotiovelle toimitettuna.

Piemonte – viininrakastajan aarreaitta

piemonte maisemat ja viiniviljelmiä

Piemonte on tällä hetkellä monen viiniharrastajan viinitutkassa. Usein Piemontea verrataan yhteen klassisimmista viinialueista, Ranskan Bourgogneen: molemmat ovat harrastajien suosiossa, alueiden viinit ovat arvokkaita, tilat perheomisteisia, kasvuolosuhteet ovat erikoiset ja maantieteellinen sijainti on tarkasti rajattu. Molemmilla alueilla myös ruoka on äärimmäisen isossa roolissa viinin rinnalla.


Piemonten nimi tulee sanoista ”piedi monte” eli vuorten jaloissa. Alpit lähes ympäröivät aluetta ja viinitarhoista alle 5 % on luokiteltu tasaisiksi. Noin 100 kilometrin päästä Välimereltä puhaltavat raikkaat merituulet. Maasto on hyvin vaihtelevaa, joka määrittelee mitä rypälettä istutetaan minnekin. Alueella on paljon pienempiä mikroilmastoja, mutta yleisesti ottaen Piemontessa on kuuma kasvukausi, kostea syksy ja sumuinen ja kylmä talvi. Kuuluisimmat kylät ovat monelle tutut Barolo ja Barbaresco.

Barbarescon kumpuilevat Nebbiolo-tarhat kipuavat yhä korkeammalle, 150-300 tai parhaimmillaan 500 metriin. Maaperä on kalkkista savimaata. Näissä olosuhteissa syntyy tanniinisia ja kellaroitavia viinejä. Barbarescot vaativatkin yleensä hieman ikääntymistä. Viiniä voi kutsu barbarescoksi, kun se on valmistettu alueella kasvaneista Nebbiolo-rypäleistä ja sitä on kypsytetty vähintään kaksi vuotta, joista yksi vuosi tammessa. Neljä vuotta kypsytettyä viiniä voi kutsu riservaksi.

Piemonten kuuluisin ala-alue, Barolo on olosuhteiltaan hyvin samanlainen kuin barbaresco. Pinta-alaltaan tuplasti Barbarescon kokoinen, n. 8 x 12 kilometrin alue jakautuu maaperältään erilaisiin päätyyppeihin: lännessä korostuu nuorempi maaperä, savi ja hiekka, kun taas idässä maaperä on vanhempaa ja siellä pääosassa ovat hiekka ja kalkki. Itäisillä tarhoilla Serralungan ja Monforte d’Alban kylien laitamilla kasvaneet rypäleet tuottavat hieman tanniinisempia ja täyteläisempiä viinejä. Lännessä, Barolon ja La Morran alueen tarhoilta tuotetut viinit ovat hieman pehmeämpiä ja ne voidaan nauttia astetta nuorempina. Tanniiniset, pitkäikäiset ja moniulotteiset barolot ovat jo pitkään olleet viiniharrastajien TOP-listalla. Baroloksi viiniä voi kutsua, kun se on valmistettu alueella kasvaneista Nebbiolo-rypäleistä ja sitä on kypsytetty vähintään kolme vuotta, joista kaksi vuosi tammessa. Riserva-nimityksen barolo saa viiden vuoden kypsytyksen jälkeen.

Nebbiolo on Piemonten alueen tunnetuin rypäle, vaikkakin kasvualaltaan se on alle 10 % alueen tarhoista. Nimi tulee sanasta “nebbia”, sumu. Sadonkorjuun aikaan syysaamuisin Nebbiolo-tarhat ovat usein sumun peitossa, mutta päivällä auringon lämpö ja raikkaat tuulet haihduttavat pilvet nopeasti. Nebbiolosta valmistetut viinit näyttävät lähes yhtä haalealta kuin pinot noir -viinit, mutta maku on voimakas, tanniininen ja hapokas.

Piemonten istutetuin rypäle on Barbera. Barberaa voidaan sanoa Piemonten ”pöytäviiniksi” ja se onkin hyvin monikäyttöine ruokaviini ja loistava seurusteluviini. Barbera-viinit ovat tummia, mehukkaan marjaisia ja kirsikkaisia. Barberan suosio on suuressa kasvussa – viinit ovat tyylikkäitä, helposti lähestyttäviä ja myös paljon lompakkoystävällisempiä kuin barbarescot ja barolot.

Muita Piemonten rypäleitä on mm. Dolcetto, Cortese ja Arneis. Alueella kasvatetaan myös muualta tuttuja lajikkeita kuten Chardonnayta ja Rieslingiä.

Lisää Piemontesta myös Viinilehden numerossa 10/2020.

Tutustu verkkokauppamme Piemonte-valikoimaan tästä!