Viinilehden asiantuntijoiden valitsemat viinit kotiovelle toimitettuna.

"Rakkauskalaa" ja kevään herkullisimmat viiniaarteet

Kokosimme yhdessä Maxin Kalan ja Viinitien kanssa keväisen herkuttelupaketin, joka toimii koko kevään ystävänpäivästä äitienpäivään! Nappaa huippukokin reseptivinkit kausiherkulle Skrei-turskalle ja sille sopivat keväiset viiniaarteet. Tutustu maistelulaatikkoon täältä.

Maxin Kala

Koko aikuisikänsä kalojen parissa työskennellyt Max Grönholm on vuodesta 2016 toteuttanut pitkäaikaista haavettaan omasta, aidosti palvelevasta kalakaupasta, joka keskittyy tuoreisiin ja sesongissa oleviin veden antimiin. Maxin luotettavana tukena Espoon Kauklahdessa, Kauniaisissa ja maaliskuun 2022 lopusta alkaen myös Espoonlahden uudessa Lippulaivassa, toimii lukuisiin kokkikilpailuihin osallistunut Miki Kurkela vastaten Maxin kalan kalaherkkujen resptiikasta ja lounastarjoiluista. Tässä Mikin ja Maxin reseptivinkit heidän lempisesonkiinsa; ”rakkauskalanakin" tunnetun Skrei-turkan kauteen ystävänpäivästä äitienpäivään. Skrei turskat ja käsittelytohjeet kannattaa luonnollisesti hakea tuoreena Maxin kalakaupoista.

Skrei-turska – ekologista "rakkauskalaa"

"Taas on käynnissä meidän kaupan lempisesonki: meidän logossakin esiintyvä, mahtava ja ekologinen Skrei-turska. Skrein sesonki alkaa virallisesti ystävänpäivänä ja tämän takia sitä leikkisästi kutsutaan myös rakkauskalaksi."

Turska saavuttaa sukukypsyyden 2–4 vuoden iässä. Mutta vain noin viiden vuoden ikäistä turskaa, joka on kalastettu talvella Norjan rannikolta, voidaan kutsua nimellä Skrei. Nimi tulee Norjan kielen sanasta skride, joka tarkoittaa vaeltelua. Ja nämä kalat todellakin vaeltavat. Saapuessaan Lofootteja ympäröiviin vesiin Norjan luoteisrannikolla ne ovat juuri päättäneet noin 600 kilometrin mittaisen matkan. Ne matkaavat jäiseltä Barentsinmereltä Pohjoisen jäämeren reunamilla kutemaan Norjan rannikolle.

Skrein kalastuksessa käytetään erityisiä menetelmiä ja tiettyjä kaloja ei saa pyytää. On tärkeää, että kalat ovat saavuttaneet sukukypsyyden ja niiden on oltava pituudeltaan 60–120 cm. Skreita saa kalastaa vain pienillä kalastusveneillä ja saalismäärää on rajoitettu, kalastus sallitaan ainoastaan pitkäsiimalla ja vavoilla. Verkkojen käyttäminen on kielletty. Skreistä on lisäksi laskettava veret saalistuksen jälkeen ja kalat on pakattava kahdentoista tunnin sisällä ja kuljetettava jäissä 0–4 celsiusasteen lämpötilassa. Tarkastuksia suoritetaan useaan kertaan sekä merellä, että käsittelylaitoksissa maalla. Kaikkeen tähän on hyvä syy: alueen turskakanta romahti noin 20 vuotta sitten. Norjassa kehitettiin kestävyyteen tähtäävä lähestymistapa, jolla pyritään kannan nostamiseen uudelleen. Norja oli tässä uranuurtaja maailmassa, ja sen kehittämää lähestymistapaa käytetään nyt mallina ympäri maailmaa. Korkealaatuisen Norjasta tulevan skrein tunnistaa laatumerkinnästä, jolla taataan sääntöjenmukaisuus.

Huippukokin reseptivinkit Skrei-turskalle

Paistettua skreinin seläkettä, brandadea sekä hollandaisekastiketta

Haudutettua skreitä sekä voi-valkoviinikastiketta

Friteerattua skrein poskea sekä paahdettua valkosipuli majoneesia