Viinilehden asiantuntijoiden valitsemat viinit kotiovelle toimitettuna.

Ripasso ja amarone – suomalaisten suosikit

Luonteikkaat, rehevät, makean mausteiset ja tyylikkään rustiikkiset amarone ja ripasso -viinit jatkavat suosiotaan ja löytyvät usein suomalaisten illallispöydästä. Mikä näistä viineistä tekee sitten niin erityisen?

Amarone rypäleitä kuivumassa

Amarone valmistetaan appassimento-menetelmällä, kuivatuista rypäleistä

Laadukas amarone tehdään käsityönä: rypäleet poimitaan käsin, jonka jälkeen niitä kuivatetaan jopa neljän kuukauden ajan, kunnes noin 40 % rypäleiden nesteestä on haihtunut. Tämän jälkeen rypäleet puristetaan ja viiniä käytetään hyvin pitkään, n. 35–50 päivän ajan, mikä on viinille suhteellisen pitkä aika. Viiniä ikäännytetään tammitynnyreissä noin kolmen vuoden ajan ja sen jälkeen sitä kypsytetään pullossa vielä vuosi. Amaronet ovat erittäin pitkäikäisiä ja ikääntyvät hyvin jopa vuosikymmeniä! Hyvä esimerkki laadukkaasta amaronesta on esimerkiksi arvostetun tuottajan, Ca'Bottan amaroneen, Cajo Amarone della Valpolicella 2016.

Jotkut tuottajat käyttävät kuivattamiseen modernia tekniikkaa; rypäleet kuivataan lämpökontrolloiduissa huoneissa perinteistä prosessia nopeammin ja kypsyttämiseen käytetään uusia tammitynnyreitä. Perinteisesti amaronen valmistukseen käytetään Corvina, Corvinone, Rondinella ja Molinara -rypäleitä, mutta pieniä osuuksia myös muita lajikkeita. Moderneissa amaroneissa saattaa löytyä pieniä määriä esimerkiksi Cabernet Sauvignonia. Perinteisellä tyylillä valmistetut amaronet säilyttävät kuitenkin paremmin hapokkuutensa ja ikääntyvät tyylikkäämmin.

Ripassoa käytetyistä amarone-rypäleistä

Kierrätystä parhaimmillaan! Toinen suosittu Valpolicellan alueen viinityyli on ripasso. Ensin valmistettu, “normaali” punaviini käytetään uudelleen jo käytettyjen, puristettujen amarone-rypäleiden kanssa. Tämä tuo ripasson makuun pehmeyttä ja rusinaisia, makean mausteisia aromeita. Tutustu valikoimastamme esimerkiksi palkittuun Ca'Botta Costa Rossa Valpolicella Ripasso Superiore 2016 -viiniin

Appassimento-menetelmällä tehdään myös valkoviiniä

Kuivatuista rypäleistä tehdään paljon viinejä etenkin Italiassa. Pääosin menetelmää käytetään punaviinien valmistukseen, mutta löytyypä niitä jokunen valkoviinikin! Tutustu esim. Tenuta Soprazocco Garda Riesling 2020 -viiniin.

 Tutustu Viinikellari.comin valikoimaan!