Viinilehden asiantuntijoiden valitsemat viinit kotiovelle toimitettuna.

Mikä oranssiviini ja mikä kuorikontakti?

Eräs suosikkisanonnoistani kuuluu näin: “Kaikki oranssiviini on kuorikontaktiviiniä, mutta kaikki kuorikontaktiviini ei välttämättä ole oranssia.”

Kyseessä on valkoviinilajikkeista punaviinimenetelmällä valmistettu viinityyli. Tämä tarkoittaa sitä, että rypäleiden kuoret (usein myös rangat) ovat mukana käymisprosessissa sekä toisinaan sen jälkeen. Rypälelajike sekä kuorikontaktin pituus vaikuttavat suuresti oranssiviinin olemukseen ja intensiteettiin: väriin, aromeihin sekä suutuntumaan ja tanniineihin.

Oranssiviinit ovat kotoisin Kaukasiasta, Georgiasta, jossa niitä on valmistettu 5000+ vuotta sitten. Oranssiviinit ja kuorikontaktivalkoviinit ovat rantautuneet ympäri viinimaailmaaa naturalviinien vanavedessä. On kuitenkin hyvä hoksata, että kaikki oranssiviini ei välttämättä ole naturalviiniä. Viinikellari.comin naturalviinikerhossa toki ovat.

Maistelulaatikon viinit on valmistettu biodynaamisten periaatteiden mukaisesti käsinpoimituista rypäleistä. Viinejä ei ole kirkastettu tai suodatettu eikä niihin ole lisätty yhtään mitään. Viineissä tapaa tyyliuskollisesti sameutta ja paikoin sakkaakin. Voit jättää sakat pullon pohjalle tai sekoittaa ne viiniin kääntelemällä pulloa hieman.
Oranssiviinit ovat yleistäen verrattain pitkäikäisiä, koska juuri kuorikontaktista tulevat tanniinit ja antioksidantit toimivat viineille luontaisina preservatiiveina. Tämä myös edesauttaa sitä, että sulfiitteja ei tarvitse välttämättä lisätä.

 

Kalle Naatula

Tilaa Naturalviinikerhon Laatikollinen kuorikontaktia, kiitos! -maistelulaatikko tästä!

Katso videolta naturalviinikerhon luotsin Kalle Naatulan esittelyt viineistä:

Tutustu naturalviinikerhoon sekä viinien valintaperusteisiin ja naturalviinien määritelmiin tarkemmin täältä.